kost

Kostordning i Julsøhaven

Børnehuset Julsøhaven har en fuldkostordning for både vuggestue og børnehave.
Det indebærer formiddagsmåltid, frokost og eftermiddagsmåltid.
Der er 3 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper.

Kvalitet

Vi har det økologiske spisemærke – Sølv med 60-90 % økologi.
Der vælges økologi, hvor det er økonomisk rimeligt og ud fra hvordan produkterne anvendes. Der vælges fx primært økologi på mælkeprodukter, kolonialvarer, frugt og grønt.
Desuden vælger vi danske produkter, når dette er muligt både økologisk og ikke økologisk.

økologimærker

De økologiske spisemærker

Hvad lægger vi vægt på

I barndommen lægges grunden til en sund livsstil både i forhold til kost og motion. Måltidet skal være rammen om at opleve socialt fællesskab ved at spise det samme måltid sammen betyder at lære almindelig bordskik, at tage af et fad, at hjælpe hinanden med at øse op, at sende rundt, at dele hvad der er på fadet og ved at deltage i det praktiske arbejde som borddækning og afrydning.

Vi ønsker at tilbyde en sund, ernæringsrigtig og smagsvarieret kost i et socialt fællesskab.
Børns lyst til at spise, at vælge og at smage varieret kost styrkes ved, at de bliver udfordret sammen ved det fælles måltid.

Den gode appetit skærpes bedst af de store forventninger, som madduftene spreder i huset.

Vi følger kostanbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og gør brug af de 10 nye kostråd i hverdagene.

de 10 kostråd

Dagens måltider:

Formiddagsmåltid kl. 9.00.
Der tilbydes rugbrødsklapper med smør eller flødeost. Der varieres med hhv. knækbrød og grovbrød med smør og flødeost. Dertil tilbydes frugt eller gulerødder.

Frokost i vuggestuen kl. 10.30 og i børnehaven kl. 11.30.
Der serveres både varm mad og kold mad.

Vuggestuen får smurt rugbrødsmad og børnehaven har smør-selv rugbrød.
I vuggestuen differentieres der i forhold til alder og udvikling og der tilbydes derfor også grød til de mindste.

I pålægstyper varieres der imellem æg, fisk, leverpostej, pålæg, ost og frugt- eller grøntpålæg. Dog serveres der altid en fiskepålægs type.
Der serveres altid grøntsager til frokostmåltidet. Der varieres mellem rene råkosttyper, gnavegrøntsager og pasta- eller bulgursalater.

Eftermiddagsmåltid er kl. 14.00, hvor der er friskbagt grovbrød og årstidens udskåret frugt eller gulerødder.

Drikkevarer
Vuggestuen får mælk til frokost og vand til de øvrige måltider.

Børnehaven får vand til måltiderne og har udover måltiderne altid adgang til frisk drikkevand fra koldtvandsautomat.

 

frokosttallerken

Turmad

På ture medbringes der brød, leverpostej, spegepølse/skinke, frugt og grønt, lejlighedsvis pølsehorn, pizzasnegle. Det kan smøres på turen eller det kan medbringes som smurt mad.

Allergi

Der tages hensyn til børn med allergi. Allergien skal dog diagnosticeres af en læge og der skal foreligge en lægeerklæring.
I særlige tilfælde kan opgaven være så stor, at vi desværre ikke kan løse den.

Kræsne børn

Kræsne børn, børn med smalt repertoire udfordres af sunde og velsmagende alternativer. Efter indkøring tages der hurtigt ved lære af de andre børns adfærd – opfordringer til at smage, smitter af fra de andre børn. Det betyder mindre kræsne og mere alsidigt spisende børn.
Hvis barnet ikke kan lide dagens måltid, kan det tilbydes rugbrød med f.eks. smør eller leverpostej.

Overvægt/undervægt

Vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger for kostens sammensætning. Vi har særlig fokus på sukker og fedt i vores madordning. Når vi møder børn, der ser ud til at have tendens til at udvikle overvægt, snakker vi med forældrene. Ligeledes er vi opmærksomme på børn, der er småt spisende.

Kostordning som pædagogisk aktivitet

Vi har tradition for at have udeuger, hvor børnene aktivt tager del i f.eks. fremstillingen af bålmad. Det er det pædagogiske personale, der er ansvarlige for dette i samarbejde med den køkkenansvarlige omkring råvarer mv.
På tavlen i børnehaven kan forældrene følge med i, hvad der serveres.

Højtider

I Julsøhaven fejrer vi flere af årets højtider og andre af årets begivenheder.
Vi fejrer fastelavn med bl.a. hjemmebagte fastelavnsboller, påsken med en hyggelig påskefrokost og julen med en julefrokost, hvor børnene deltager i forberedelserne.

Køkkenlederen

Køkkenlederen i Julsøhaven hedder Sevda Berk. Hun har det daglige ansvar for at planlægge, indkøbe råvarer og tilberede de sunde måltider i både vuggestuen og børnehaven.

Desuden klarer hun også den efterfølgende opvask.
Køkkenlederen er ansvarlig for både at udarbejde egenkontrolprogram for køkkenet, produktionen og oprydning og opvask efter gældende regler og også at foretage kontrollen.

Det vil sige, at der stilles krav til råvarer, leverandører, modtagelse af varer med temperatur kontrol både ved produktion og afkøling. Der bliver også lavet temperaturkontrol af køleskabe og frysere.